kl
Zlatan: Jäkligt vassa ögon
luktar gott
...om det till slut färdiggräddade brödet. Ända ut i trapphuset har ett doftspår spridit sig:) Haha, revansch, för baket har sannerligen både haft sina toppar och dalar!! Först var det ju själva surdegskulturen som var så fin och bra i början, för att därefter börja anta en mer kräkig ton... Och sen nu när jag skulle grädda bröden, som båda, enl receptet skulle få plats på samma plåt, så tyckte jag att bröden såg fina och klara ut e utsatt tid. Dessutom använde jag mig t o m av en sån där stektermometer för att avgöra när brödens slutliga innertemperatur uppnåtts - 95°C. Men trots det så visade det sig, då jag skulle stjälpa upp bröden på ett bakgaller för svalning, att där de satts ihop m varann så var de också totalt ogräddade!! AHH, vad göra?! Tja, jag lät bröden först gräddas kvar i ugnen (dock upp-och-ned-vända) ett tag till för att sedan stänga av ugnen och låta plåten stå kvar i eftervärmen. Och jag tror faktiskt att det funkade. Kanske inte världens snyggaste, men vaddå, huvudsakaen är väl ändå att det smakar? (Vilket åtminstone jag tyckte att det gjorde. Lite mustigare, lite bättre och lite fiiinare än det vanliga baket...) Och nästa gång (inom en snar framtid) jag bakar brödet ska jag definitivt överträffa förstaförsöket...)
OBS! Receptet till brödet som alltså varit mitt mål de senaste dagarna är alltså Heléne Johanssons (Brunkebergs konditori i Sthlm). Och namnet var Brunkans Långa: http://www.coop.se/includefiles/MODULER/CCMS/show_page.asp?iMappeID=180&sSideNavn=Recept+kort&iOpskrift=40812
Godnatt!
/MBee
gräddningsproblem
/MBee
schabloner
Kolla, vad duktiga de var på att klippa!
(O)jästa och färdiga för ugnen!
De färdiga snyggbröden. (...Eller ja, degklumparna då! ...Fast barnen klagade inte på bröden. Antingen så var de så upptagna m att de hade deltagit i processen att de bortsåg fr det lr så har de helt enkelt inte fullt utvecklade smaksinnen ännu...)
Nej, nu ska jag gå och fixa ihop surdegsdegen till bröd (förhoppningsvis). Blandade ihop degen till Brunkans långa i morse innan skolan och e 25 min arbetande av degen hade jag lyckats samla på mig ett par tre blåsor på högerhanden lagom till föreläsningen i medicinsk kemi. Toppen;) ...Den färdiga degen luktar iaf inte lika illa som surdegen e att ha fått kalljäsa under dagen och det måste väl ses som positivt?!
Hej hej!
/MBee
surdegspremiär
Jajamen, äntligen har det blivit av:) Har ju pysslat m brödbakning rätt så länge nu, så surdegsgrejen kändes liksom som ett naturligt steg i rätt riktning. Iof så har väl tanken funnits där mer lr mindre under det senaste året, men gissar att det är lathet och prestationsångest som har fått mig att tveka till nu. Var dock ett mkt trevligt reportage i senaste MedMeratidningen som fick agera katalysator och efter att ha läst om Heléne Johansson och hennes Brunkebergs, så kände jag mig motiverad att kasta mig ö receptet på grahamssurdegen: http://www.coop.se/includefiles/MODULER/CCMS/show_page.asp?iMappeID=180&sSideNavn=Recept+kort&iOpskrift=40826
Som sagt så är jag totalgrön när det kommer till sånt här men tillvägagångssättet kändes trevligt och under hela "dag 1" så gick jag omkring och tänkte på degen och att den skulle "matas" på kvällen. (Ganska stört, jag vet;)So far so good...
Men redan nästa dag var det slut på det roliga. Plötsligt luktade min fina surdeg kräks!!! Jag blev sjukt stressad och googlade mig fram "till de som vet bättre" och tyckte mig trots allt snart märka av en viss trend på inläggen som berörde ämnet. Surdegar luktar tydligen allt annat än gott! Och därmed drog jag slutsatsen att det trots allt var lugnt och att blandningen höll sig inom normen;) Men. Den där trevliga känslan som jag kände av tidigare har liksom ännu inte velat infinna sig åter;)
Nej, nu ska jag ta och cykla iväg till stan och inhandla nån plastlåda lr liknande som brödet kan jäsa i. Brunkans långa: http://www.coop.se/includefiles/MODULER/CCMS/show_page.asp?iMappeID=180&sSideNavn=Recept+kort&iOpskrift=40812 ska det bli. Fast först ska jag sätta igång en deg till ett yoghurtbröd, som finns i min bok, MATBRÖD, av Tulla Grünberger. Måste ju ha nåt till soppan;)
So long!
/MBee
Välkommen till min nya blogg!
kastamacka - Opretantiös blogg om bröd utan mått i gram och ugnstemperaturer med decimaltal. Åtminstone till en början... Nu kör vi:)
/MBee